Słodkie rytmy | Kazimierz Urbański
O Słodkie rytmy zadbał w tym filmie Krzysztof Penderecki. Nic więc dziwnego, że muzyka jest tu bohaterem równie ważnym, co pszczoły, na których w pierwszej kolejności skupia się etiuda. Nasączony ciepłymi kolorami film Kazimierza Urbańskiego z 1965 roku wchodzi w niezwykły świat pszczół, chwilami lepki jak miód, ospały, chwilami bardzo dynamiczny, agresywny, niebezpieczny. Zrealizowany przy użyciu różnych technik krótki metraż sprawia, że przez chwilę możemy nawet popatrzeć na świat oczyma pszczoły. Owady Urbańskiego zmieniają się tymczasem w niespokojne, wirujące plamy.
Kazimierz Urbański (ur. 1929 w Święciechowie) jest uznanym twórcą filmów animowanych. Po ukończeniu Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie, od 1957 do 1972 roku prowadził tam pracownię rysunku filmowego. Autor filmów Pasieka, Materia, czy Tren zbója w 2008 roku odebrał z rąk ministra Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego Bogdana Zdrojewskiego Srebrny Medal Zasłużony Kulturze Gloria Artis.
Studio Miniatur Filmowych to polskie studio filmowe i jeden z najstarszych w kraju producentów filmowych. Działa od 1958 roku, wyprodukowało ponad 1500 obrazów. Są wśród nich autorskie filmy krótkometrażowe (w tym Piotra Dumały czy Jana Lenicy), seriale dla dzieci i filmy kinowe.
SKOMENTUJ
Dodaj komentarz.Poniżej znajduje się wtyczka systemu komentarzy DISQUS. Została ona napisana w html5, dlatego upewnij się czy Twój czytnik ekranu go wspiera. Oficjalnie wspierane przez DISQUS czytniki to VoiceOver i NVDA.
Przemieszczając się przyciskiem tab po kolejnych polach wtyczki, w 9 kroku (po pozycji udostępnij) możnesz wpisać treść komentarza. Jeśli jesteś już zalogowany zatwierdzić wysłanie Twojego komentarza możesz w kroku 10.
Jeśli nie jesteś zalogowany do systemu DISQUS możesz to zrobić w kroku 10. Możesz również logować się poprzez konta Facebook, Twitter lub Google+ w krokach kolejno 11, 12 i 13. W celu zarejestrowania nowego konta w DISQUS podaj swoje dane, w kroku 15 imię, 16 e-mail, 17 hasło. Zatwierdzić wysłanie komentarza można w kroku 18. comments powered by Disqus