Michał Sufin | Dezerterzy
Gościem Łukasza Orbitowskiego jest Michał Sufin – komik, improwizator, współtwórca grupy Klancyk i warszawskiego Klubu Komediowego. Artysta opowiada o historii kabaretu w Polsce i o tym, jak znaczenie tego pojęcia ewoluowało. Tłumaczy, jak to się stało, że zajął się teatrem improwizowanym. Nasza praca to godzenie się na porażkę, oddalanie katastrofy o kolejne sekundy – stwierdza. Klub Komediowy to według niego przedsięwzięcie lokalne, oni nigdy nie zabiegali o widzów, nie robili specjalnej promocji swoich wydarzeń. Nie wiedzą, skąd przychodzą widzowie, a ciągle dochodzi nowa publiczność. „Odnoszę wrażenie, że Tobie to wszystko się po prostu wydarzyło” – mówi Łukasz Orbitowski.
Michał Sufin opowiada też o warsztatach improwizacji, które
prowadzi i o ludziach, którzy biorą w nich udział. Mówi o tym, jak wyglądają
próby Klancyka, jak znosi porażki i czy ojcostwo zmieniło jego podejście
do życia.
Dezerterzy to program TVP Kultura, w którym pisarz i dziennikarz Łukasz Orbitowski rozmawia z zaproszonymi gośćmi – ludźmi związanymi z kulturą, ale działającymi poza medialnym mainstreamem; z „dezerterami” spoza głównego obiegu kultury. Reprezentanci różnych pokoleń i postaw światopoglądowych opowiadają o swojej twórczości w kontekście własnych doświadczeń i wyborów życiowych.
SKOMENTUJ
Dodaj komentarz.Poniżej znajduje się wtyczka systemu komentarzy DISQUS. Została ona napisana w html5, dlatego upewnij się czy Twój czytnik ekranu go wspiera. Oficjalnie wspierane przez DISQUS czytniki to VoiceOver i NVDA.
Przemieszczając się przyciskiem tab po kolejnych polach wtyczki, w 9 kroku (po pozycji udostępnij) możnesz wpisać treść komentarza. Jeśli jesteś już zalogowany zatwierdzić wysłanie Twojego komentarza możesz w kroku 10.
Jeśli nie jesteś zalogowany do systemu DISQUS możesz to zrobić w kroku 10. Możesz również logować się poprzez konta Facebook, Twitter lub Google+ w krokach kolejno 11, 12 i 13. W celu zarejestrowania nowego konta w DISQUS podaj swoje dane, w kroku 15 imię, 16 e-mail, 17 hasło. Zatwierdzić wysłanie komentarza można w kroku 18. comments powered by Disqus