„Daily Soup” – wywiady z Danutą Szaflarską, Janem Englertem i Amanitą Muskarią
14 maja 2012 roku, po 40 latach nieobecności , powrócił na antenę Teatr Telewizji, grany i transmitowany na żywo. Na premierę wybrano Daily Soup – spektakl Małgorzaty Bogajewskiej na podstawie sztuki Amanity Muskarii, czyli sióstr Gabrieli i Moniki Muskały. Prezentowany materiał to rejestracja rozmowy z Danutą Szaflarską, która wcieliła się w postać Babki, Janem Englertem, dyrektorem warszawskiego Teatru Narodowego, na którego deskach wystawiana jest sztuka Daily Soup, oraz z Amanitą Muskarią. Danuta Szaflarska, zapytana o emocje po właśnie zagranym spektaklu i po swoich występach w latach 60., wyznaje, że wrażenia są tak samo duże, a jeszcze większa jest aktorska odpowiedzialność za role. Wspomina swój debiut jako spikerka telewizyjna, a także początki telewizji w ogóle. Z humorem opowiada o wpadkach na scenie i swoich kolegach z teatru. Jan Englert kreśli przed widzami rys historyczny Teatru Narodowego, jego dzieje i wspomina kolejnych dyrektorów instytucji, a także docenia zespół aktorski. Podkreśla, że siłą i wyróżnikiem teatru są aktorzy: „Teatr to jest współpraca z widownią, że aktor w teatrze ma natychmiastowy sprawdzian tego, co wykonał”. Wypowiedzi towarzyszą liczne materiały archiwalne, ilustrujące rozmowę. Materiał kończy rozmowa z siostrami Gabrielą i Moniką Muskałą – zdradzają, z myślą o jakim aktorze napisały Daily Soup, jaki jest przepis na pisanie sztuki na odległość, a także ile jest prywatnych przeżyć w tekście sztuki.
SKOMENTUJ
Dodaj komentarz.Poniżej znajduje się wtyczka systemu komentarzy DISQUS. Została ona napisana w html5, dlatego upewnij się czy Twój czytnik ekranu go wspiera. Oficjalnie wspierane przez DISQUS czytniki to VoiceOver i NVDA.
Przemieszczając się przyciskiem tab po kolejnych polach wtyczki, w 9 kroku (po pozycji udostępnij) możnesz wpisać treść komentarza. Jeśli jesteś już zalogowany zatwierdzić wysłanie Twojego komentarza możesz w kroku 10.
Jeśli nie jesteś zalogowany do systemu DISQUS możesz to zrobić w kroku 10. Możesz również logować się poprzez konta Facebook, Twitter lub Google+ w krokach kolejno 11, 12 i 13. W celu zarejestrowania nowego konta w DISQUS podaj swoje dane, w kroku 15 imię, 16 e-mail, 17 hasło. Zatwierdzić wysłanie komentarza można w kroku 18. comments powered by Disqus