Maria Iwaszkiewicz | Zapiski ze współczesności | 3/5
W trzeciej części cyklu audycji Maria Iwaszkiewicz opowiada o gotowaniu jako rodzaju sztuki (bo „do gotowania trzeba zamiłowania, fantazji i pomysłu”). Dowiemy się z niego o niepowtarzalnych przepisach wymyślanych przez Jarosława Iwaszkiewicza, który, jak mówi bohaterka programu, choć sam nie umiał gotować, uwielbiał wymyślać różne potrawy. Są tu więc przepisy m.in. na „szparagi à la Iwaszkiewicz” (zapiekane z pomidorami, jajkami na twardo i beszamelem), „sałatkę z płytkiego morza” (sałata z krabami i orzechami), wreszcie „pieczarki z boczkiem” oraz „drobne kluski kładzione” z ostrym sosem pomidorowym. Opowieściom o kulinarnych pomysłach ojca towarzyszą wspomnienia o Skamandrytach oraz kuchni w czasie okupacji i powstania. W materiale znaleźć można także podpowiedź, jak z zupy kartoflanej zrobić fantazyjne, wykwintne danie.
Urodzona w 1924 roku Maria Iwaszkiewicz jest pisarką i publicystką, znaną szerzej jako córka jednego z najwybitniejszych polskich prozaików i poetów XX wieku, Jarosława Iwaszkiewicza. Jest autorką książki Z pamięci, w której oprowadza po świecie swego dzieciństwa i młodości – w centrum tych opowieści znajduje się rodzinne Stawisko.
Zapiski ze współczesności to cykl audycji, które dają słuchaczowi możliwość zaznajomienia się z gościem programu – bohaterem tygodnia. Pisarze, artyści, naukowcy snują biograficzne wspomnienia lub dzielą się przemyśleniami i refleksjami na temat różnych zjawisk współczesnego świata. Bohaterką niniejszego pięcioodcinkowego cyklu audycji jest Maria Iwaszkiewicz. Materiał zrealizowany przez Polskie Radio w 2009 roku.
Ilustracja: fot. az, Flickr, CC BY NC SA
SKOMENTUJ
Dodaj komentarz.Poniżej znajduje się wtyczka systemu komentarzy DISQUS. Została ona napisana w html5, dlatego upewnij się czy Twój czytnik ekranu go wspiera. Oficjalnie wspierane przez DISQUS czytniki to VoiceOver i NVDA.
Przemieszczając się przyciskiem tab po kolejnych polach wtyczki, w 9 kroku (po pozycji udostępnij) możnesz wpisać treść komentarza. Jeśli jesteś już zalogowany zatwierdzić wysłanie Twojego komentarza możesz w kroku 10.
Jeśli nie jesteś zalogowany do systemu DISQUS możesz to zrobić w kroku 10. Możesz również logować się poprzez konta Facebook, Twitter lub Google+ w krokach kolejno 11, 12 i 13. W celu zarejestrowania nowego konta w DISQUS podaj swoje dane, w kroku 15 imię, 16 e-mail, 17 hasło. Zatwierdzić wysłanie komentarza można w kroku 18. comments powered by Disqus