Wojciech Albiński | Świat młodych
Gościem Katarzyny Nowak w audycji Świat młodych jest Wojciech Albiński autor książki Przekąski – Zakąski. Ten literacki debiut to zbiór opowiadań, które przedstawiają życie współczesnych trzydziestolatków. Audycja rozpoczyna się ciekawą rozmową na temat zbieżności nazwisk. Autor opowiada również o pracy w reklamie, wyjaśnia, skąd taki tytuł oraz na czym jego zdaniem polega pisanie.
„(…) z jednej strony mam wrażenie, że jak siadam to mam jakiś obrazek w głowie i ja wiem, że ten obrazek jest dla mnie ważny. W takim sensie, że za nim jest dużo więcej. To jest jakby symbol czegoś co ja tam muszę sobie ułożyć. Myślę, że w ogóle na tym polega pisanie, że człowiek chce się z czymś rozprawić i to jest jego rzemiosło (…)” – mówi Wojciech Albiński.
Podczas audycji wysłuchać można fragmentów książki, które czyta Grzegorz Kwiecień.
Cykl audycji radiowej Dwójki Świat młodych prezentuje literacki dorobek młodego pokolenia polskich pisarzy. Prowadząca Katarzyna Nowak pyta swoich gości o twórcze inspiracje, sposób w jaki doświadczają otaczającej rzeczywistości, oraz wspólnie z autorami interpretuje utwory. W audycji możemy też wysłuchać fragmentów omawianych książek.
Wojciech Albiński (ur. 1977) – copywriter w agencji reklamowej oraz początkujący pisarz.
ilustracja: Przekąski – Zakąski, Warszawska Firma Wydawnicza, 2011
SKOMENTUJ
Dodaj komentarz.Poniżej znajduje się wtyczka systemu komentarzy DISQUS. Została ona napisana w html5, dlatego upewnij się czy Twój czytnik ekranu go wspiera. Oficjalnie wspierane przez DISQUS czytniki to VoiceOver i NVDA.
Przemieszczając się przyciskiem tab po kolejnych polach wtyczki, w 9 kroku (po pozycji udostępnij) możnesz wpisać treść komentarza. Jeśli jesteś już zalogowany zatwierdzić wysłanie Twojego komentarza możesz w kroku 10.
Jeśli nie jesteś zalogowany do systemu DISQUS możesz to zrobić w kroku 10. Możesz również logować się poprzez konta Facebook, Twitter lub Google+ w krokach kolejno 11, 12 i 13. W celu zarejestrowania nowego konta w DISQUS podaj swoje dane, w kroku 15 imię, 16 e-mail, 17 hasło. Zatwierdzić wysłanie komentarza można w kroku 18. comments powered by Disqus