La Tour d'Argent i sensacyjna aukcja | Notatnik Paryski
La Tour d’Argent to jedna ze słynniejszych paryskich
restauracji. Bywali tu wszyscy: George Sand, Alfred de Musset, Balzak, Ludwik
XIV, Henryk IV czy kardynał Richelieu. Dziś można tam spotkać gwiazdy
pokroju Pedro Almodovara oraz koronowane głowy z całego świata. Specjalnością miejsca jest kaczka we krwi. Wynalazcą tego przysmaku był Frédéric
Delair. On również wpadł na pomysł, by numerować kaczki jedzone przez słynnych
klientów. I tak: „książę Walii, późniejszy Edward VII skonsumował w roku 1890
kaczkę numer 328. Wielki książę Rosji Władimir w dziesięć lat później pochłonął
kaczkę numer 6 043. W przededniu wybuchu I wojny światowej, król Alfons XIII
zajadał się kaczką numer 40 362, zaś gdy wojna się skończyła [...] do Paryża zawitał
Franklin D. Roosvelt i rozkoszował się kaczką numer 112 151”. Półmilionowa kaczka została wypuszczona na
wolność.
La Tour d’Argent to również świątynia wina, z których wiele liczy ponad 200 lat. Marek Brzeziński
opowiada o aukcji, podczas której sprzedano 18 tysięcy butelek wina i koniaku.
Rekordową cenę uzyskał koniak Clos du Griffier z 1788, który kupiono za 25
tysięcy euro.
Notatnik Paryski to cykl audycji emitowanych w ramach polskiej sekcji Radio France Internationale. Marek Brzeziński opowiada o ciekawych miejscach i wydarzeniach odbywających się w Paryżu, na przedmieściach miasta, a także na prowincji francuskiej.
fot. Che, Wikimedia Commons, CC BY SA
SKOMENTUJ
Dodaj komentarz.Poniżej znajduje się wtyczka systemu komentarzy DISQUS. Została ona napisana w html5, dlatego upewnij się czy Twój czytnik ekranu go wspiera. Oficjalnie wspierane przez DISQUS czytniki to VoiceOver i NVDA.
Przemieszczając się przyciskiem tab po kolejnych polach wtyczki, w 9 kroku (po pozycji udostępnij) możnesz wpisać treść komentarza. Jeśli jesteś już zalogowany zatwierdzić wysłanie Twojego komentarza możesz w kroku 10.
Jeśli nie jesteś zalogowany do systemu DISQUS możesz to zrobić w kroku 10. Możesz również logować się poprzez konta Facebook, Twitter lub Google+ w krokach kolejno 11, 12 i 13. W celu zarejestrowania nowego konta w DISQUS podaj swoje dane, w kroku 15 imię, 16 e-mail, 17 hasło. Zatwierdzić wysłanie komentarza można w kroku 18. comments powered by Disqus