Krzysztof Szpilman | Zapiski ze współczesności | 5/5
Znawca japońskiej kultury, Krzysztof Szpilman opowiada o
kuchni, wzorcowym małżeństwie i przyczynach samobójstw w Kraju Kwitnącej Wiśni.
Wskazuje na te elementy nowoczesnego życia codziennego, które w niemal
niezmienionej formie istnieją od wieków. Szczególnie zaskakujące z zachodniej
perspektywy okazują się być typowe relacje między mężem i żoną oraz wciąż
istniejąca instytucja aranżowanych małżeństw.
Krzysztof Szpilman - profesor nowożytnej historii Japonii na Uniwersytecie Kyushu Sangyo. Ukończył japonistykę w School of Oriental and African Studies na Uniwersytecie Londyńskim (BA, 1980) oraz uzyskał doktorat z nowożytnej historii Japonii na Uniwersytecie Yale w Stanach Zjednoczonych (1993). Autor wielu publikacji na tematy historyczne w języku angielskim i japońskim. W 2014 r. ukazały się w Polsce Niesamowite opowieści z Chin - przetłumaczone i opracowane przez Krzysztofa Szpilmana z języka japońskiego. Prywatnie syn pianisty Władysława Szpilmana.
Zapiski ze współczesności to cykl audycji, które dają
słuchaczowi możliwość zaznajomienia się z gościem programu – bohaterem
tygodnia. Pisarze, artyści, naukowcy snują biograficzne wspomnienia lub dzielą
się przemyśleniami i refleksjami na temat różnych zjawisk współczesnego świata.
Ilustracja: Utagawa Kunisada, Yui, Wikimedia Commons, PD
SKOMENTUJ
Dodaj komentarz.Poniżej znajduje się wtyczka systemu komentarzy DISQUS. Została ona napisana w html5, dlatego upewnij się czy Twój czytnik ekranu go wspiera. Oficjalnie wspierane przez DISQUS czytniki to VoiceOver i NVDA.
Przemieszczając się przyciskiem tab po kolejnych polach wtyczki, w 9 kroku (po pozycji udostępnij) możnesz wpisać treść komentarza. Jeśli jesteś już zalogowany zatwierdzić wysłanie Twojego komentarza możesz w kroku 10.
Jeśli nie jesteś zalogowany do systemu DISQUS możesz to zrobić w kroku 10. Możesz również logować się poprzez konta Facebook, Twitter lub Google+ w krokach kolejno 11, 12 i 13. W celu zarejestrowania nowego konta w DISQUS podaj swoje dane, w kroku 15 imię, 16 e-mail, 17 hasło. Zatwierdzić wysłanie komentarza można w kroku 18. comments powered by Disqus