Schottische und Walisische Volkslieder | Joseph Haydn
Joseph Haydn, Schottische und Walisische Volkslieder (wybór)
Wykonawcy:
Urszula Kryger – mezzosopran
Krzysztof Szmyt – tenor
Łukasz Hajduczenia – baryton
Katarzyna Jankowska – fortepian
Lidia Grzanka-Urbaniak – wiolonczela
Jan Stanienda – skrzypce
Dorota Nowak
Joseph Haydn (ur. 31 marca 1732 roku w Rohrau, zm. 31 maja 1809 roku w Wiedniu) – austriacki kompozytor, jeden z głównych przedstawicieli klasycyzmu w muzyce, który uczestniczył w definiowaniu głównych form muzycznych swej epoki. Był najstarszym z tzw. trzech klasyków wiedeńskich, do których należą również Wolfgang Amadeusza Mozart i Ludwig van Beethoven. Na szczególną uwagę zasługuje jego twórczość z lat 1760-1770, dzieła tworzone w stylu Sturm und Drang (niem. burzy i naporu), który był w ramach kultury klasycystycznej kierunkiem awangardowym, zapowiadającym już romantyzm. Haydn w swojej muzyce stosował niecodzienne akordy i rzadkie tonacje molowe, dokonywał też nieoczekiwanych zmian nastroju. Był bardzo płodnym twórcą – stworzył ponad sto symfonii, kilka oratoriów (w tym Stabat Mater), kilkanaście mszy (m.in.: Mszę czasu wojny, Mszę Nelsońską, Stworzenie świata) oraz wiele oper i koncertów.
ilustracja: Thomas Hardy, Portret Josepha Haydna, 1791, Wikimedia Commons, PD
SKOMENTUJ
Dodaj komentarz.Poniżej znajduje się wtyczka systemu komentarzy DISQUS. Została ona napisana w html5, dlatego upewnij się czy Twój czytnik ekranu go wspiera. Oficjalnie wspierane przez DISQUS czytniki to VoiceOver i NVDA.
Przemieszczając się przyciskiem tab po kolejnych polach wtyczki, w 9 kroku (po pozycji udostępnij) możnesz wpisać treść komentarza. Jeśli jesteś już zalogowany zatwierdzić wysłanie Twojego komentarza możesz w kroku 10.
Jeśli nie jesteś zalogowany do systemu DISQUS możesz to zrobić w kroku 10. Możesz również logować się poprzez konta Facebook, Twitter lub Google+ w krokach kolejno 11, 12 i 13. W celu zarejestrowania nowego konta w DISQUS podaj swoje dane, w kroku 15 imię, 16 e-mail, 17 hasło. Zatwierdzić wysłanie komentarza można w kroku 18. comments powered by Disqus