Hale Baltarda w Paryżu | Notatnik Paryski
Marek Brzeziński opowiada o genezie powstania targowisk w
Paryżu, szczególnie późniejszych Hal Baltarda. Émil Zola w swojej książce nazwał to miejsce „brzuchem Paryża”. Pisarz często tam bywał, chłonąc atmosferę: „kosze pełne połyskujących sino ryb,
słoneczne sery, kolorowe warzywa i owoce (…) parskanie koni, porykiwanie
osłów, pokrzykiwanie woźniców, śpiewne
nawoływanie sprzedających, przekleństwa tragarzy, zapach pietruszki, czosnku,
pachnące Prowansją liście laurowe i tymianek”. W 1969 roku zapadła kontrowersyjna
decyzja o wyburzeniu hal w centrum Paryża, a na ich miejsce zbudowano centrum
handlowo-usługowe. Jeden z pawilonów udało się uratować, przenosząc go do
Nogent-sur-Marne.
Notatnik Paryski to cykl audycji emitowanych w ramach polskiej sekcji Radio France Internationale. Marek Brzeziński opowiada o ciekawych miejscach i wydarzeniach odbywających się w Paryżu, na przedmieściach miasta, a także na prowincji francuskiej.
ilustracja: Victor Baltard and Félix Callet, Library of Congress, PD
SKOMENTUJ
Dodaj komentarz.Poniżej znajduje się wtyczka systemu komentarzy DISQUS. Została ona napisana w html5, dlatego upewnij się czy Twój czytnik ekranu go wspiera. Oficjalnie wspierane przez DISQUS czytniki to VoiceOver i NVDA.
Przemieszczając się przyciskiem tab po kolejnych polach wtyczki, w 9 kroku (po pozycji udostępnij) możnesz wpisać treść komentarza. Jeśli jesteś już zalogowany zatwierdzić wysłanie Twojego komentarza możesz w kroku 10.
Jeśli nie jesteś zalogowany do systemu DISQUS możesz to zrobić w kroku 10. Możesz również logować się poprzez konta Facebook, Twitter lub Google+ w krokach kolejno 11, 12 i 13. W celu zarejestrowania nowego konta w DISQUS podaj swoje dane, w kroku 15 imię, 16 e-mail, 17 hasło. Zatwierdzić wysłanie komentarza można w kroku 18. comments powered by Disqus