W Ziemiańskiej i Pod Picadorem | Finezje literackie | 2/4
W kolejnej części cyklu, w nagraniu archiwalnym z 1973 roku, pojawiają się wspomnienia Tadeusza Raabe, poety i współzałożyciela legendarnej kawiarni Pod Picadorem (kawiarnia powstała już w końcu listopada 1918 roku). Tadeusz Raabe opowiada o genezie i początkach działalności kawiarni Pod Picadorem oraz o założeniach artystycznych, jakie przyświecały „kawiarni poetów”. Wspomina artystyczny szał, jaki towarzyszył dekorowaniu ścian lokalu przez rzeszę artystów z kubistą, Romualdem Kamilem Witkowskim, na czele. Dr Andrzej Zieniewicz, historyk literatury, mówi o przedwojennym pojmowaniu kabaretu, jego funkcji i odbiorcach, w porównaniu do czasów współczesnych. Stefan Knothe czyta w audycji fragment artykułu z socjalistycznej gazety Robotnik, w którym mowa jest o dostrzeganiu przez redaktorów pisma politycznego zaangażowania artystów Picadora.
Finezje literackie to cykl audycji Polskiego Radia poświęcony znanym przedstawicielom świata literatury oraz zjawiskom literackim. W poszczególnych odcinkach poznajemy znanych twórców słuchając fragmentów utworów, niekiedy w ich własnym wykonaniu, oraz poprzez wypowiedzi osób, które ich znały, cytowane fragmenty listów, komentarze krytyków i historyków. Ten cykl Finezji literackich poświęcony jest kabaretom przedwojennej Warszawy.
ilustracja: Antoni Słonimski, fot. autor nieznany, Wikimedia Commons, PD
SKOMENTUJ
Dodaj komentarz.Poniżej znajduje się wtyczka systemu komentarzy DISQUS. Została ona napisana w html5, dlatego upewnij się czy Twój czytnik ekranu go wspiera. Oficjalnie wspierane przez DISQUS czytniki to VoiceOver i NVDA.
Przemieszczając się przyciskiem tab po kolejnych polach wtyczki, w 9 kroku (po pozycji udostępnij) możnesz wpisać treść komentarza. Jeśli jesteś już zalogowany zatwierdzić wysłanie Twojego komentarza możesz w kroku 10.
Jeśli nie jesteś zalogowany do systemu DISQUS możesz to zrobić w kroku 10. Możesz również logować się poprzez konta Facebook, Twitter lub Google+ w krokach kolejno 11, 12 i 13. W celu zarejestrowania nowego konta w DISQUS podaj swoje dane, w kroku 15 imię, 16 e-mail, 17 hasło. Zatwierdzić wysłanie komentarza można w kroku 18. comments powered by Disqus