Angelika Kuźniak | Literatura non-fiction
Chleb prawie że powszedni to pamiętniki Zofii Stryjeńskiej
opracowane przez Angelikę Kuźniak i Magdalenę
Budzińską. Redaktorki pracowały na rękopisach Stryjeńskiej i starały się
odtworzyć tekst jak najbardziej zgodnie z oryginałem: uwzględniły fragmenty z
jakiś powodów skreślone czy zamazane. Do pamiętnika dołączyły również takie rzeczy jak diariusz wydatków czy listy. Finalnie powstała książka, która ma ponad
800 stron, w tym 1300 przypisów.
Angelika Kuźniak w rozmowie z
Katarzyną Nowak opowiada o procesie rekonstrukcji pamiętników, o swoim podziwie
dla literackiego talentu Stryjeńskiej, która pisała momentami z dużym poczuciem
humoru, to znów świetnie budowała dramaturgię. Dzięki włączeniu do książki wcześniej niepublikowanych fragmentów, niektóre kwestie udało się wyjaśnić, dopowiedzieć. Część z nich jednak nadal pozostaje tajemnicą – np. incydent z Józefem Czapskim, zapiskami na serwetce i policzkiem
wymierzonym mu przez Stryjeńską. W rozmowie pojawia się też jeden z przewodnich
tematów pamiętników, czyli problemy finansowe znanych ówcześnie artystów. Stryjeńska, nawet gdy była bardzo popularna jako malarka, ciągle zmagała się z brakiem pieniędzy.
Kuźniak mówi też o jej skomplikowanej i trudnej sytuacji rodzinnej, ciężkich
przejściach z pierwszym mężem i poświęceniu rodziny dla sztuki.
Literatura non-fiction to cykl audycji prowadzony przez Katarzynę Nowak. Dziennikarka spotyka się z autorami i znawcami książek reportażowych, by porozmawiać o nowych interesujących publikacjach z tej dziedziny.
SKOMENTUJ
Dodaj komentarz.Poniżej znajduje się wtyczka systemu komentarzy DISQUS. Została ona napisana w html5, dlatego upewnij się czy Twój czytnik ekranu go wspiera. Oficjalnie wspierane przez DISQUS czytniki to VoiceOver i NVDA.
Przemieszczając się przyciskiem tab po kolejnych polach wtyczki, w 9 kroku (po pozycji udostępnij) możnesz wpisać treść komentarza. Jeśli jesteś już zalogowany zatwierdzić wysłanie Twojego komentarza możesz w kroku 10.
Jeśli nie jesteś zalogowany do systemu DISQUS możesz to zrobić w kroku 10. Możesz również logować się poprzez konta Facebook, Twitter lub Google+ w krokach kolejno 11, 12 i 13. W celu zarejestrowania nowego konta w DISQUS podaj swoje dane, w kroku 15 imię, 16 e-mail, 17 hasło. Zatwierdzić wysłanie komentarza można w kroku 18. comments powered by Disqus